W chwili obecnej ciężko sobie zobrazować dowolną dziedzinę przemysłu spożywczego bez dobrych układów chłodniczych. Rezultat chłodniczy stosowany jest powszechnie – od prywatnych domów, aż do skomplikowanych procesów chłodniczych w halach produkcyjnych. To dzięki chłodniom oraz komorom chłodniczym półki sklepowe są zapełnione świeżymi produktami spożywczymi. Ogromne zakłady przemysłowe trudniące się wytwarzaniem żywności wymagają naprawdę wiele miejsca o dobrze dobranej temperaturze, aby móc bezpiecznie produkować żywność. Rozwiązaniem jest wówczas chłodnictwo przemysłowe, czyli gałąź techniki zajmująca się wytwarzaniem i utrzymaniem odpowiedniej temperatury w określonych miejscach. Można uznać, że tego rodzaju maszyny działają w podobny sposób jak pompy ciepła. W jakich właściwie gałęziach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są potrzebne? Jak działają urządzenia chłodnicze wykonane dla przemysłu?

Chłodnictwo przemysłowe w przetwórstwie mięsnym

Produkcja mięsa jest wymagającym działem przemysłu spożywczego. Aby móc wyprodukować produkty mięsne zgodne z rygorytycznymi normami, i jednocześnie będące bezpieczne do spożycia przez człowieka, niezbędne są systemy sprawnego, szybkiego chłodzenia, a nawet mrożenia. Mięso jest produktem bardzo czułym na zbyt wysokie temperatury powietrza, przez co może szybko się zepsuć. Tego rodzaju produkcja składa się z wielu etapów, gdzie każdy z nich często potrzebuje odmiennych temperatur. Z tego powodu zakłady produkujące mięso muszą posiadać zaawansowane technologie w zakresie chłodnictwa przemysłowego. Ponadto tego rodzaju układy powinny być zrobione z wysokiej jakości stali nierdzewnej, ponieważ w tym przypadku niezwykle ważna jest higiena. Z pewnością każdy zakład przetwórstwa mięsnego musi zatroszczyć się o systematyczne przeglądy tego typu urządzeń, żeby mieć pewność, że będą one niezawodne i nie uszkodzą się w najmniej stosownym czasie. 

Przemysł browarniczy – czy fachowe układy chłodnicze są niezbędne?

Podczas produkcji piwa zasadnicze znaczenie ma precyzyjna regulacja temperatury na każdym etapie jego powstawania. Sposób warzenia piwa wymaga bardzo dokładnej regulacji temperatury już w momencie szykowania brzeczki, ale również wczasie fermentacji, i końcowego chłodzenia. Również w tym przypadku duże znaczenie ma odpowiedniej jakości stal nierdzewna zapewniająca odpowiednie warunki higieniczne. Sporym zagrożeniem dla takich srtykułów jest z całą pewnością korozja. Także takie części jak zawory czy filtry powinny być przystosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi takimi jak amoniak i CO2. Wyposażając swój zakład w urządzenia chłodnicze warto zwrócić uwagę na ich ekonomiczne koszty eksploatacji i konserwacji. Trzeba pamiętać o regularnych przeglądach, które są niezwykle ważne. 

Produkty mleczarskie także wymagają odpowiedniego chłodzenia

Obecnie przemysł mleczarski z całą pewnością nie może się obyć bez najnowszych technologii w dziedzinie schładzania żywności. Artykuły mleczarskie muszą mieć zagwarantowaną dobrą temperaturę, w przeciwnym razie mogą nie nadawać się do spożycia. Cały proces produkcji opiera się na zachowaniu właściwej temperatury. Nie można zapominać, że tego typu zakłady muszą dysponować systemami gwarantującymi dobrą temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale też lodów, które są wyjątkowo wrażliwe na wzrost temperatur. Również w tym przypadku korozja może przyczynić się do kłopotów z utrzymaniem dobrego poziomu higieny, z tego powodu wszelkie urządzenia chłodnicze muszą być zrobione ze stali nierdzewnej. 

Urządzenia chłodnicze dla przemysłu rybnego 

Wszystkie zakłady przetwórstwa rybnego muszą być wyposażone w dobrze działające systemy chłodnicze gwarantujące odpowiednią jakość artykułów. Tego rodzaju rozwiązania muszą znaleźć się zarówno na statkach łowiących ryby, jak i na lądzie. Należy pamiętać, że zwłaszcza środowisko morskie ma negatywny wpływ na tego typu systemy chłodnicze, dlatego koniecznie muszą być one wyprodukowane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Takie systemy powinny być również wyposażone w możliwość dokładnego doboru temperatury ze względu na dużą podatność owoców morza na jej spadek.

You may also like