Jedzenie na wynos to fantastyczne rozwiązanie, z którego od czasu do czasu korzystają niemal wszyscy. Dzięki rozwojowi transportu i usług teleinformatycznych, mamy możliwość zamawiania jedzenia z naszych ulubionych knajp. Już po kilku chwilach zamówiony posiłek przyjeżdża pod wskazany przez nas adres.

Żeby jedzenie, które zamawiamy było świeże i o odpowiedniej temperaturze restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przechowywane w specjalnych trzymających temperaturę torbach.

Gdzie restauratorzy pakują nasze posiłki?

Z dowozem można aktualnie zamawiać potrawy praktycznie z wszystkich kuchni świata. Przez wzgląd na różnorodność, również metody ich przechowywania są różne. Inaczej to wygląda w przypadku dań płynnych, inaczej w przypadku różnego rodzaju fast-foodów, a jeszcze inaczej jeśli mowa o daniach obiadowych. Właściciele lokali gastronomicznych wykazują się dużą zaradnością w dopasowywaniu się do okoliczności. Najczęściej do pakowania żywności wykorzystuje się opakowania papierowe w różnych formach. Plastikowe opakowania w chwili obecnej to przeszłość.

Dla większości ludzi oczywista jest wyższość, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa po pierwsze o ochronie środowiska.

Plastik rozkłada się powoli, negatywnie przy tymoddziałowując na otoczenie. Co innego papier, który całkiem szybko się rozkłada. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać wtórnemu użyciu, ale w przypadku papieru jest to znacznie bardziej skuteczne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego częstym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz funkcjonalne.

Wybór papierowych opakowań na produkty gastronomiczne to nie tylko świadoma decyzja restauratorów.

Jest to również w pewnym stopniu nakaz. Zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej przemysł gastronomiczny jest zobowiązany do zrezygnowania z styropianowych opakowań, a także wszelkiego rodzaju słomek, kubków czy mieszadełek. W obliczu takich praw jedyną zdroworozsądkową alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście producenci jak zawsze stają na wysokości zadania oferując duży wybór opakowań o różnym(ch) zastosowaniu.

Papierowe opakowania – restauratorzy wspomagają walkę o lepszy klimat

Sprzedawcy opakowań papierowych dążą do tego by ich wyroby spełniały wskazane normy jakościowe wyznaczone przez prawodawców. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które uzyskują certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to także dowód, że przy ich wytwarzaniu nie poniosły szkody żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają za zadanie wspierać prowadzenie przez przedsiębiorstwa zrównoważonej działalności. Uzupełniają się one z nowymi wymogami UE.

Gospodarka to system naczyń połączonych z sobą. W związku z tym, jest potrzeba na producentów opakowań papierowych. Firmy gastronomiczne i producenci opakowań często zawiązują współpracę. Producenci bardzo sprawnie potrafią dostosowywać swój profil działalności do zasad rynków, jak również do legislacyjnych niuansów.

Opakowania papierowe mają jeszcze jedną istotną właściwość – z łatwością można wykonać na nich nadruk z logiem knajpy. Dzięki temu prezentują się ładnie dla oka.

Każdy z producentów opakowań musi też zwracać uwagę na to by opakowania były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w trakcie transportu. Powinny również być stabilne i hermetycznie przechowywać zapakowaną w nich żywność.

You may also like